لیز تراس و خاورمیانه؛ نخست وزیر جدید انگلیس چه در سر دارد؟
پارسینه: حزب محافظه کار بریتانیا روز دوشنبه لیز تراس را به عنوان رهبر جدید خود و نخست وزیر بعدی بریتانیا انتخاب کرد. تراس که تا روز گذشته وزیر امور خارجه انگلیس بود، پس از موفقیت در رقابت برای جانشینی بوریس جانسون به عنوان رهبر حزب حاکم، از روز سه شنبه رسماً به عنوان نخست وزیر آغاز به کار خواهد شد.
به گزارش «پارسینه»، لیز تراس به عنوان فردی که دیدگاههایش «بسیار سیاه و سفید» است شناخته میشود. به عنوان نخست وزیر، او وارث یک برنامه سیاسی است که تحت تاثیر بحران هزینههای زندگی انگلیسیها است که با تورم فزاینده و قیمت انرژی بدتر هم میشود.
با وجود این، سوابق او به عنوان وزیر خارجه و پیش از آن به عنوان وزیر تجارت بینالملل، سرنخهایی را در مورد جهتگیری احتمالی دولت تحت رهبری تراس در مسائل کلیدی از جمله روابط انگلیس و خاورمیانه ارائه میدهد.اسرائیل - فلسطین
به گزارش «میدل ایست آی»، در حالی که حملات هوایی اسرائیل به نوار غزه در اوایل ماه اوت که دست کم ۴۵ غیرنظامی فلسطینی از جمله ۱۵ کودک را به کام مرگ کشاند، تراس بیانیهای در حمایت از اسرائیل صادر کرد و گفت: «بریتانیا در کنار اسرائیل و حقش برای دفاع از خود ایستاده است.»
تراس کنترل دولتی را به دست خواهد گرفت که به دنبال غیرقانونی اعلام کردن جنبش بایکوت، عدم سرمایه گذاری، تحریم (BDS) است که هدفش جلوگیری از تحریم سرمایه گذاری در اسرائیل توسط نهادهای عمومی، شوراها و صندوقهای بازنشستگی انگلیس است.
علیرغم انتقاد سازمانهای جامعه مدنی مبنی بر اینکه این اقدام تهدیدی برای آزادی بیان و توانایی نهادهای عمومی و نهادهای دموکراتیک برای خرج کردن، سرمایهگذاری و تجارت اخلاقی مطابق با قوانین بینالمللی و حقوق بشر است، تراس هیچ نشانهای ارائه نکرده که از این تصمیم منصرف شود.
حمایت قاطع نخستوزیر جدید از اسرائیل حتی منجر به این شده است که وی اظهار کند برای حمایت از اسرائیل در شورای حقوق بشر سازمان ملل، بوروکراتهای با سابقه در وزارت امور خارجه را نادیده گرفته است.
در ماه ژوئن، اعضای کمیساریای عالی حقوق بشر سازمان ملل دو قطعنامه را به تصویب رساندند که در آن حق مردم فلسطین برای تعیین سرنوشت و محکومیت شهرکسازی غیرقانونی اسرائیل در اراضی اشغالی فلسطین، از جمله قدس شرقی و بلندیهای جولان اشغالی، تصویب شد.
انگلیس به این قطعنامهها رأی منفی داد تا راه این کشور تا حد زیادی از بقیه جامعه بین المللی جدا شود.
تراس اخیراً اعلام کرده بود که انتقال سفارت انگلیس در اسرائیل از تل آویو به بیت المقدس را بررسی خواهد کرد.
در زمان تراس، وزارت خارجه بریتانیا مذاکرات تجارت آزاد با اسرائیل را نیز آغاز کرده است، به این امید که تجارت بین دو طرف به ارزش بیش از ۵ میلیارد دلار افزایش یابد.
روابط انگلستان و کشورهای خلیج فارس
هنگامی که کمیتهای از اعضای پارلمان از تراس خواست تا بگوید چه زمانی نگرانیهای حقوق بشری خود را با کشورهای شورای همکاری خلیج فارس (یک بلوک سیاسی و اقتصادی متشکل از عربستان سعودی، امارات متحده عربی، قطر، کویت، بحرین و عمان) مطرح کرده است، او از پاسخ دادن واماند.
تراس، علیرغم وعدههای گذشتهاش مبنی بر «محاکمهکردن» کشورهایی که درگیر نقض حقوق بشر هستند، معتقد است «تجارت» با کشورهای خلیج فارس مهمتر است.
او به عنوان وزیر امور خارجه ناظر آغاز تلاشهای بریتانیا برای تضمین یک توافق تجارت آزاد با کشورهای شورای همکاری خلیج فارس بود. اومبرتو پروفازیو، دانشیار مؤسسه بین المللی مطالعات استراتژیک (IISS) گفت که دولت بریتانیا «این منطقه را به دلایل تجاری و استراتژیک برای منافع لندن حیاتی تشخیص داده است.»
پروفازیو اضافه کرد: «برای بریتانیا پس از برگزیت آشکارا مهم است که شرکای تجاری خود را تا حد امکان متنوع کند، و خلیج فارس قطعا منطقه مهمی است که با وجود این، لندن با چندین رقیب روبرو است که توانستهاند در سالهای اخیر نفوذ قابل توجهی پیدا کنند.»
پروفازیو افزود: «در مواجهه با نفوذ فزاینده چین و روسیه در منطقه، بریتانیا قطعاً مانند بسیاری دیگر از قدرتهای غربی که از کمبود اعتبار در نزد شرکای عرب خود رنج میبرند، جایگاه خود را از دست میدهد.»
از آنجایی که بریتانیا به دنبال تنوع بخشیدن به روابط تجاری خود است، جنگ عربستان سعودی در یمن، که هزاران کشته و میلیونها نفر را در آستانه قحطی گذاشته است، احتمالا اولویت پایینتری در سیاست خارجی انگلیس پیدا خواهد کرد.
تعامل همیشگی با ایران
در حالی که تراس به خاطر کمک به نازنین زاغری رتکلیف ، شهروند ایرانی-انگلیسی، برای بازگشت به انگلیس اعتبار کسب کرد، همسر زاغر او را متهم کرد که برای پاسخگو کردن مسئولین بازداشت همسرش به اندازه کافی تلاش نکرده است.
ریچارد رتکلیف گفت تراس به وعده اعمال تحریم علیه افرادی در ایران که در این ماجرا دست داشته اند عمل نکرده است.
در مورد موضوع مبرم توافق هستهای ایران، تراس موضع تندتری اتخاذ کرده است.
او اخیراً گفت: «من به صراحت گفتهام که پیشرفت در برجام به اندازه کافی سریع نیست و به شما اطمینان میدهم که در صورت فروپاشی برجام، همه گزینهها روی میز است.»
پروفازیو در این رابطه گفت که تمام نشانهها حاکی از آن است که تراس از رویکرد «تعامل همیشگی» در خاورمیانه پیروی خواهد کرد.
پروفازیو افزود: «در حالی که بیشتر توجه او ناگزیر به وضعیت دشوار اقتصادی و سیاستهای داخلی معطوف میشود، دولت تراس بحرانهای مختلف را بر اساس منافع خود مدیریت میکند و امنیت و ثبات را بیش از هر موضوع دیگری ترجیح میدهد.»
او گفت: «با در نظر گرفتن اهمیت مذاکرات موافقتنامه تجارت آزاد برای بریتانیا و تلاشهای بیشتر برای تامین منافع شرکای اصلی مانند عربستان سعودی و امارات، از جمله در صحنههای اصلی که این کشورها فعالانه درگیرند، انتظار دارم که روابط نزدیکتری با شرکای خلیج فارس برقرار شود.»
غلط میکنه هر چی در سر داره مهم نیست. انشاله یه جنگ با روسیه داشته باشن بلکه دست از مردم جهان سوم بردارن