شکست واشنگتن در سازمان ملل؛ چرا متحدان آمریکا به این کشور پشت کردند؟

پارسینه: شکست اخیر آمریکا در سازمان ملل و عدم همراهی متحدان اروپایی با درخواست این کشور دستمایه یادداشتی در فارین پالیسی قرار گرفته است.
نشریه «فارین پالیسی»، در یادداشتی به موضوع تلاش اخیر آمریکا درباره ایران که شکست خورده و این کشور را در سازمان ملل منزوی کرده، پرداخت.
«فارین پالیسی»، مینویسد که دولت «دونالد ترامپ»، رییس جمهور آمریکا، هفتاد و پنجمین سالگرد تاسیس سازمان ملل را با افزایش فشارها با هدف نابودی برجام، یکی از مهمترین توافقهای چندجانبه قرن، جشن گرفت؛ اقدام یکجانبهای که با مشکل مواجه شد.
دلیل ناکامی آمریکا در اقدام اخیرش این بود که قدرتهای کلیدی سازمان ملل حمایت خود را از برجام ۲ برابر کردند و «آنتونتو گوترش»، دبیرکل سازمان ملل، درخواست «مایک پمپئو»، وزیر خارجه آمریکا، برای اعمال مجدد تحریمها علیه ایران را رد کرد.
اما آمریکا در پی این شکست، تغییری در رویکردش ایجاد نکرد و در کنفرانس خبری که با حضور «مایک پمپئو»، «مارک اسپر»، وزیر دفاع و «رابرت اوبراین»، مشاور امنیت ملی کاخ سفید برگزار شد، از سایر کشورها خواست با بازگشت تحریمهای سازمان ملل علیه ایران همکاری کنند؛ این کشور همچنین از تحریمهای یکجانبه بیشتر علیه مقامهای ایرانی و نهادهای مرتبط با تولید سلاح خبر داد.
تقریبا هیچ کشوری در پی واشنگتن حرکت نکرد و این آخرین شکست دولت ترامپ برای جمع کردن جهان پشت رویکرد فشار حداکثری علیه ایران است.
هیچ یک از دیگر امضاکنندگان توافق هستهای ۲۰۱۵ از جمله انگلیس، فرانسه، آلمان، اتحادیه اروپا، چین و روسیه به ادعای آمریکا توجهی نکردند و تنها اسرائیل و کشورهای حوزه خلیج فارس از تمدید تحریم تسلیحاتی ایران حمایت کردند و خواستار آن شدند.
اگر چه «کلی کرافت»، نماینده آمریکا در سازمان ملل و «مایک پمپئو»، ادعا کردند که نیازی به حمایت کشورهای دیگر برای اجرای این تحریمها ندارند، اما مجددا خواستار همکاری اعضای سازمان ملل با تاکید بر انگلیس، فرانسه و آلمان شدند.
این در حالی است که مقامهای اروپایی تاکید کردند که هیچ برنامهای برای پایبندی به بازگشت سریع و خودکار تحریمها علیه ایران ندارند.
استدلال ترامپ برای بازگرداندن تحریمهای سازمان ملل علیه ایران، بر مبنای عضویت این کشور در زمان امضای قرارداد است اما وزرای خارجه انگلیس، فرانسه و آلمان با صدور بیانیهای اعلام کردند که ادعای آمریکا قانونی نیست؛ زیرا فقط طرفهای فعلی توافق میتوانند چنین اقدامی را انجام بدهند.
این اختلاف نظر سبب بروز چالش حقوقی و سیاسی بی پاسخی در مورد نحوه اقدام یکجانبه واشنگتن برای اعمال تحریمهای چندجانبه بدون همکاری سایر قدرتهای سازمان ملل شد؛ ضمن اینکه نشان داد نزدیکترین متحدان آمریکا از یکجانبه گرایی این کشور خسته شده اند.
«ریچارد گوآن»، مدیر گروه بحران بین المللی سازمان ملل، میگوید «صادقانه بگویم، شورای امنیت تا حدی از اقدامات دولت آمریکا خسته شده است؛ با بررسی رویکرد ترامپ در مورد ترتیبات چندجانبه گرایانه، امید اندکی برای اقدام آمریکا در این مورد باقی مانده است.»
درخواست آمریکا در مورد تمدید تحریم تسلیحاتی ایران به شورای امنیت با استدلال عدم عضویت این کشور در برجام و قانونی نبودن اقدام آمریکا از سوی اعضای این شورا مواجه شد؛ در نهایت قطعنامه پیشنهادی آمریکا، با اختلاف فاحشی شکست خورد و همه متحدان اروپایی واشنگتن از دادن رای مثبت خودداری کردند؛ تنها یک کشور یعنی «جمهوری دومینیکن»، از آن حمایت کرد.
«فارین پالیسی» در پایان نوشت که اقدام دولت آمریکا در این مسیر از سوی برخی از مقامهای دولت پیشین این کشور به عنوان کارشکنی ترامپ در مسیر بازگشت احتمالی جو بایدن به برجام در صورت پیروزی در انتخابات دیده میشود؛ آنها اعم از جارت بلانک، از اعضای ارشد بنیاد کارنگی و هماهنگ کننده سابق وزارت خارجه در اجرای توافق هستهای در دولت باراک اوباما و جان بولتون، مشاور امنیت ملی پیشین کاخ سفید، بر این باورند که ترامپ میخواهد برای جلوگیری از این امر، برجام را نابود کند.»
منبع:
میزان
ارسال نظر