چالش نقل و انتقالات ارزی ناشی از اعمال تحریمها علیه جمهوری اسلامی ایران

پارسینه: تحریم مالی و بانکی نقش زیرساخت و ستون محوری را برای ما بقی تحریمها بازی میکند، چرا که همهی تحریمهای حوزههای مختلف اقتصادی و تجاری، کاملاً محتاج این تحریمها هستند. در تحریمهای مالی و بانکی، هدف ایزوله کردن اقتصاد و مسدود کردن مبادی درآمدهای ارزی، بلوکه کردن ذخایر ارزی و همچنین افزایش هزینههای نقل و انتقالات ارزی میباشد.
به گزارش پارسینه ، تحریمهای مالی و بانکی سلاحی جدید است که وابستگی کشورها به ارتباط بانکی با بانکهای خارجی را هدف میگیرد. بدیهی است این وابستگی خود معلول وابستگی به صادرات و واردات و سرمایهگذاری خارجی است. به دلیل وابستگی ارتباطات اقتصادی در عرصه بینالملل به خدمات بانکی، تحریمهای بانکی قویترین تحریم مالی و اقتصادی است و ممکن است موجب اختلال تجاری در کشور هدف شود.
اعمال تحریمهای ظالمانه علیه کشور عزیزمان از ابتدای پیروزی انقلاب اسلامی تاکنون موجبات بروز مشکلات زیادی در اقتصاد ایران شده است و میتوان بیشترین تأثیر تحریمها را در بازار ارز و به ویژه نوسانات نرخ ارز دید. یکی از مهمترین نکات درباره ساختار تحریمها علیه ایران، پیچیدگی و درهم تنیدگی تحریمهای حوزههای مختلف و اثرگذاری زیاد بر روی هم است. تلاش آمریکا این بوده است که تحریمها را به گونهای طراحی کند تا همچون تار عنکبوت به دور اقتصاد ایران پیچیده شود.
مهمترین کارکرد ارتباطات بانکی در عرضه بین الملل، نقل و انتقال پول است. از این رو قطع ارتباطات بانکهای خارجی با بانک یا بانکهای یک کشور موجب میشود تا علاوه بر نقل و انتقال وجه، عملیات صادرات، واردات، فاینانس و سرمایه گذاری خارجی در آن کشور نیز تا حد زیادی مختل شود. اعمال و تشدید انواع تحریمها از سوی ایالات متحده آمریکا، اتحادیه اروپا، شورای امنیت سازمان ملل متحد و سایر کشورها به تبعیت از آمریکا در سالهای ۸۹ تا ۹۲ در تاریخ تحریمها بیشترین و شدیدترین تحریمها در سطح دنیا اعلام شده است به گونهای که اعمال تحریمهای مالی علیه ایران و مشکلاتی که در بازار ارز ایران پیش آمده است به "عنوان جنگ اقتصادی شناخته " شده است.
بر اساس مطالعات متعدد و نظر اغلب کارشناسان، حدود ۳۰ درصد از مشکلات اقتصادی کشور به تحریمهای اعمال شده بر میگردد و رفع کامل همه تحریمها میتواند در رفع مشکلات اقتصادی کمک نماید. اگر چه در دوره مذاکرات گروه ۱+۵ با ایران و توافق برجام تا حدی از شدت تحریمها کاسته شد لیکن با خروج یک جانبهی آمریکا از این توافق در فروردین ۱۳۹۷، و اعمال سایر تحریمها علیه ایران، عملا فشارهای اقتصادی به ایران افزایش یافت.
از آنجا که فصل مشترک تمام انواع تحریمهای اعمالشده علیه جمهوری اسلامی ایران، تحریمهای مالی است، صرفاً با رفع تحریمهای مالی مربوط به مذاکرات برجام نمیتوان انتظار داشت که مشکلات اقتصادی رفع شود، زیرا کماکان تحریمهای مالی به دلیل تحریمها غیرهستهای پابرجا هستند.
خشایار نادی
کارشناس اقتصادی
ارسال نظر