کدام بازار ۳۷ هزار درصد سوددهی داشت؟/ روایت بازاری که پول شما را ۵۳ برابر میکند!

پارسینه: از ابتدای سال جاری تا پایان مرداد ماه، تصویر بازدهی بازارها متفاوت است به نحوی که در این ۵ ماه، بورس ۲۴۳ درصد بازدهی داشته، حال آنکه بازدهی بازار مسکن ۴۸ درصد، بازار سکه ۷۹ درصد و بازدهی بازار دلار هم حدود ۵۰ درصد بوده است.

آیا بورس به مرحله زیان دهی وارد شده است؟ پاسخ به این پرسش به این بر میگردد که چه زمانی سرمایه گذاری در بورس را شروع کرده باشید. بورس تهران طی هفتههای اخیر و در جریان یکی از بزرگترین فازهای اصلاحی نیم قرن تاریخ خود، حدود ۳۰ درصد از ارزش خود را از دست داده و با توجه به روندهای کنونی، تداوم وضعیت اصلاحی هم بعید نیست. به این ترتیب، حالا خیلی از مردم معتقدند با ورود به بورس ضرر کرده اند اما واقعیت چیز دیگری است.
بازاری که پول شما را ۵۳ برابر میکند!
بازدهی بازار سرمایه در مردادماه سال جاری نشان دهنده افت ۸ درصدی بازدهی بورس طی این مدت است. در همین بازه زمانی، بازدهی میانگین مسکن در سراسر کشور حدود ۱۰ درصد بوده و خرید دلار هم حدود ۶ درصد به خریداران سود داده است.
از ابتدای سال جاری تا پایان مرداد ماه، اما تصویر بازدهی بازارها متفاوت است. در این ۵ ماه، بورس ۲۴۳ درصد بازدهی داشته، حال آنکه بازدهی بازار مسکن ۴۸ درصد، بازار سکه ۷۹ درصد و بازدهی بازار دلار هم حدود ۵۰ درصد بوده است. به این ترتیب، حتی با وجود افت ۳۰ درصدی ارزش طی فاز اصلاحی اخیر، بازدهی بازار بورس همچنان با اختلاف بالاتر از سایر بازارهای موازی است.
با این همه، با گسترش افق بررسی، بازدهی بورس در مقایسه با بازارهای موازی حتی بالاتر هم میرود. بر این اساس، در فاصله سالهای ۱۳۷۶ تا ۱۳۹۶، یعنی در یک بازه دو دهه ای، بورس حدود ۵ هزار و ۳۴۰ درصد بازدهی داشته است. به عبارت ساده، بورس طی این ۲۰ سال به طور متوسط حدود ۵۳ برابر اصل سرمایه سودآوری داشته است. اصلیترین بازار رقیب طی این مدت، بازار سکه بوده که حدود ۳ هزار و ۷۱۰ برابر بازدهی داشته است.
بازار مسکن، سومین بازار با بازدهی بالا طی این مدت است که بازدهی دو دههای آن حدود ۳ هزار و ۲۳ درصد بوده و این یعنی قیمت هر متر مربع مسکن خریداری شده در سال ۱۳۷۶، در انتهای سال ۱۳۹۶ به طور متوسط حدود ۳۰ برابر شده است. طی این مدت، دلار ۷۴۴ درصد رشد داشته است.
بازدهی صندوقهای بورسی چقدر بوده است؟
با این حال، بازدهی سرمایه گذاری در برخی صندوقهای بورسی حتی از بازدهی سرمایه گذاری مستقیم در بورس هم بالاتر بوده است. اگر عبارت «مقایسه بازدهی صندوقهای سرمایه گذاری مشترک» را در اینترنت جست و جو کنید و لینک مربوط به سایت «شرکت مدیریت فناوری بورس تهران» را باز کنید، دادههای مربوط به صندوقهای سرمایه گذاری مشترک و مقایسه آنها با یکدیگر را خواهید دید.
بر این اساس، پربازدهترین صندوق سرمایه گذاری مشترک، طی یک سال اخیر حدود ۶۷۰ درصد سوددهی داشته است. در واقع، سرمایه گذاری در این صندوق طی یک سال سرمایه سرمایه گذار را حدود ۷.۷ برابر کرده است. با این همه، این بالاترین میزان کسب سود از صندوقهای سرمایه گذاری در بورس نیست.
عمده این صندوقها در سالهای ۱۳۸۷ و ۱۳۸۸ مجوز فعالیت دریافت کردند و در واقع چیزی در حدود ۱۱ تا ۱۲ سال از آغاز فعالیت آنها میگذرد. پربازدهترین صندوق طی این مدت، حدود ۳۷ هزار و ۵۲۰ درصد سوددهی داشته است! این نشان میدهد که سرمایه گذاری درازمدت در بورس (با فرض تداوم شرایط بر طبق آنچه که تاکنون رخ داده است) میتواند بسیار بسیار بالاتر از سرمایه گذاری در بازار مسکن بازدهی داشته باشد.
ارسال نظر