چگونه بهترین عملکرد را در مصاحبه‌های استخدامی داشته باشیم؟

چگونه بهترین عملکرد را در مصاحبه‌های استخدامی داشته باشیم؟

پارسینه: در بین تمامی مراحلی که باید برای کاریابی و استخدام طی کنیم، مصاحبه استخدامی یکی از مهم ترین آن‌ها است که حجم استرس و نگرانی برای آن نیز کم نیست. در حقیقت وقتی برای مصاحبه شغلی دعوت می‌شویم، یعنی رزومه ما تأیید صلاحیت شده است و کارفرما قصد دارد برای استخدام یا رد ما در این جلسه تصمیم بگیرد. برخی از سازمان‌ها در چند مرحله مختلف مصاحبه‌های شغلی خود را برگزار می‌کنند و برخی دیگر در همان یک جلسه کار را تمام می‌کنند.

موفقیت در یک جلسه مصاحبه استخدامی به عوامل مختلفی وابسته است که در این مطلب قرار است به آن‌ها اشاره کنیم. همچنین درباره سوالات رایجی که در اغلب مصاحبه‌های شغلی پرسیده می‌شوند و جواب مناسب آن‌‌ها نیز صحبت خواهیم کرد. پس با ما همراه باشید.

عوامل تأثیرگذار برای موفقیت در مصاحبه استخدامی

رعایت نکاتی که برای موفقیت در مصاحبه استخدامی ضروری هستند، کار سختی نیست و به‌راحتی می‌توان تمامی آن‌ها را رعایت کرد. در ادامه به برخی از این نکات مهم اشاره می‌کنیم.

تحقیق درباره شرکت

اولین نکته‌ای که باید به خاطر داشته باشید این است که حتماً قبل از مصاحبه در مورد حوزه فعالیت سازمان، اندازه سازمان، فرهنگ سازمانی و سایر نکاتی که به نظرتان مهم هستند، اطلاعات جامعی به دست آورید. این اطلاعات هم به شما کمک می‌کنند تا بتوانید در جلسه مصاحبه، سؤالاتتان را درباره شرکت بپرسید و هم با تحقیق درباره شرکت خواهید فهمید که فرهنگ سازمانی آن مناسب شما است یا خیر. حتی ممکن است با این تحقیقات به این موضوع پی ببرید که به حوزه فعالیت شرکت علاقه‌ای ندارید.

پوشش مناسب

نحوه پوشش در جلسات مصاحبه شغلی یکی دیگر از نکات مهمی است که باید به آن توجه داشته باشید. قطعاً پوششی که با آن در جمع دوستانتان حاضر می‌شوید، مناسب حضور در مصاحبه نیست. البته قرار نیست با پوشش کاملاً رسمی نیز در این جلسات حاضر شوید. در حقیقت نوع پوشش شما در این جلسات باید متناسب با فرهنگ سازمانی آن شرکت باشد. به‌عنوان‌مثال لباسی که برای شرکت در جلسات مصاحبه شرکت‌های استارتاپی می‌پوشید ممکن است با شرکت‌های دولتی متفاوت باشد. بااین‌حال به‌صورت کلی بهتر است لباس‌های شما آراسته و تمیز باشند.

وقت‌شناسی

وقت‌شناسی و به‌موقع حاضر شدن برای مصاحبه استخدامی، از عواملی است که می‌تواند در استخدام یا رد شما تأثیرگذار باشد. همچنین بهتر است چند دقیقه زودتر در محل شرکت حاضر شوید. با این کار به کارفرما نشان می‌‌دهید که آدم وقت‌شناسی هستید و به وقت خود و آن‌ها احترام می‌گذارید.

همچنین اگر به هر دلیلی نتوانستید در مصاحبه حاضر شوید، حتماً از قبل با شرکت تماس بگیرید و این موضوع را به اطلاع آن‌ها برسانید.

به همراه داشتن کاغذ و قلم

همیشه بهتر است روز مصاحبه، کاغذ و قلم به همراه داشته باشید تا نکات مهمی را که در طول جلسه درباره آن‌ها با کارفرما صحبت می‌کنید، یادداشت کنید. همچنین بهتر است محض احتیاط یک کپی از رزومه‌تان را نیز همراهتان داشته باشید.

سؤال پرسیدن

معمولاً در انتهای جلسات مصاحبه شغلی، از شما می‌خواهند تا سؤالاتی را که در ذهن دارید، مطرح کنید. به همین دلیل بهتر است از قبل، این سوالات را یادداشت کرده باشید تا بتوانید آن‌ها را از مصاحبه‌کننده بپرسید. پرسیدن سؤال از کارفرما باعث تعامل دوطرفه و ایجاد گفتگو می‌شود که اگر این تعامل به شکل صحیح باشد، تأثیر بسیار مثبتی در ذهن مصاحبه کننده خواهد گذاشت.

برخی سؤالاتی که می‌توانید در انتهای مصاحبه استخدامی بپرسید، عبارت‌اند از:

  • به نظر شما ویژگی‌های شخصیتی کسی که برای این موقعیت شغلی مناسب است، چیست؟
  • عملکرد من در این موقعیت شغلی چگونه ارزیابی می‌شود؟
  • چالش‌های احتمالی این موقعیت شغلی چه چیزهایی هستند؟
  • میزان حقوق پیشنهادی شما برای این شغل چقدر است؟ (اگر در طول مصاحبه به آن اشاره‌ای نشده است.)
  • آیا این شغل نیازمند کار تیمی است؟
  • و...

سوالات رایج مصاحبه استخدامی و نحوه پاسخگویی به آن‌ها

اغلب مصاحبه‌های استخدام سراسری از دو بخش مصاحبه عمومی و مصاحبه تخصصی تشکیل شده‌اند. در مصاحبه عمومی از کارجویان سوالات کلی که مهارت‌های نرم آن‌ها را می‌سنجد، پرسیده می‌شوند. بااین‌حال در مصاحبه تخصصی، مهارت‌های سخت کارجویان مورد سنجش قرار می‌گیرند.

سوالات مصاحبه تخصصی بسته به هر شغلی متفاوت است؛ اما سوالات بخش عمومی در اغلب مصاحبه‌های استخدامی مشترک هستند که در ادامه به آن‌ها اشاره می‌کنیم. مرور این سوالات و جواب‌های احتمالی‌تان، به آمادگی شما برای مصاحبه شغلی کمک زیادی خواهد کرد.

درباره خودتان به ما بگویید

این سؤال یکی از رایج‌ترین سؤالاتی است که ابتدای هر مصاحبه شغلی پرسیده می‌شود. در حقیقت هدف از این سؤال، شروع گفتگوی دوطرفه و کاهش استرس کارجو است. برای جواب دادن به این سؤال بهتر است به‌صورت کلی در مورد سوابق تحصیلی یا کاری خود و ویژگی‌هایی که شما را برای این موقعیت شغلی مناسب می‌کنند، صحبت کنید.

نقاط قوت و ضعف خود را نام ببرید

دلیل اصلی مطرح‌کردن این سؤال، سنجش میزان انطباق نقاط قوتتان با نیازهای شرکت و مسئولیت‌های شغلی است. در حقیقت کارفرما می‌خواهد بداند آیا شما برای این موقعیت شغلی فردی مناسب هستید یا خیر. همچنین بیان نقاط ضعف از جانب شما، به کارفرما نشان می دهد که تا چه حد به نقاط ضعف خود آگاه هستید و تمایل دارید که آن‌ها را تقویت کنید.

برای جواب دادن به این سؤال همیشه سعی کنید صادق باشید؛ زیرا احتمال زیادی دارد که بعد از اشاره به نقاط قوت خود، مصاحبه‌کننده از شما مثال واقعی بخواهد که برای او تعریف کنید. همچنین گفتن جملاتی مانند «من زیادی کمال‌گرا هستم» یا «زیاد از حد مسئولیت‌پذیر هستم» برای ذکر نقاط ضعف خوب نیست. باید سعی کنید به ضعف‌های واقعی خود اشاره کنید و نشان دهید که برای تقویت آن‌ها برنامه ریزی کرده‌اید.

بااین‌حال سعی کنید از اشاره کردن به نقاط ضعفی که مستقیماً به این موقعیت شغلی مرتبط هستند، خودداری کنید. به‌عنوان‌مثال اگر برای شغل ارتباط با مشتریان در حال مصاحبه هستید، اگر بگویید که نقطه‌ضعف شما «عدم درک نیازهای دیگران» یا «نداشتن مهارت‌های ارتباطی» است، قطعاً نمی‌توانید در این موقعیت شغلی استخدام شوید. البته اگر در واقعیت این ضعف‌ها را دارید، بهتر است از همان ابتدا شغل ارتباط با مشتریان را انتخاب نکنید.

چرا فکر می‌کنید برای این شغل مناسب هستید؟

هدف از این سؤال، این است که مصاحبه‌کننده بفهمد چه مهارت‌ها یا ویژگی‌های خاصی شما را از سایر افراد متمایز می‌کند. همچنین اگر مهارت‌ها یا سوابق شغلی شما با کارجوی دیگری یکسان است، چرا باید شما را انتخاب کند؟

این سؤال فرصت بسیار خوبی برای شماست تا مصاحبه‌کننده را قانع کنید که بهترین گزینه برای این شغل هستید. همچنین نحوه پاسخگویی به این سؤال، سطح اعتماد به نفس شما را می‌سنجد. برای جواب سعی کنید صادق باشید و ویژگی‌هایی را که شما را نسبت به دیگران متمایز می‌کنند، نام ببرید. همچنین اگر سابقه کاری دارید می‌توانید از محل کار قبلی خود مثال‌هایی بیاورید که در آن‌ها نسبت به دیگران عملکرد بهتری داشته‌اید. البته سعی کنید تمامی این موارد را با مثال عینی شرح دهید تا مصاحبه‌کننده فکر نکند شما فردی بیش از حد مغرور هستید.

چگونه شکست را مدیریت می‌کنید؟

این سؤال، میزان مسئولیت‌پذیری در برابر خطاها و اشتباهات و همچنین نحوه عملکرد فرد را هنگام شکست می‌سنجد. در حقیقت مصاحبه‌کننده می‌خواهد بداند آیا شما به اشتباهات خود واقف هستید، آن‌ها را می‌پذیرید و برای رفع آن‌ها کاری انجام می‌دهید؟ همچنین مهارت حل مسئله شما با این سؤال سنجیده می‌شود.

در موقعیت‌های پرفشار و اضطراب‌آور عملکرد شما چگونه است؟ (همراه با مثال)

مصاحبه‌کننده با طرح این سؤال می‌خواهد بداند که آیا می‌توانید استرس‌هایی را که در شغل یا محیط کار شما وجود دارند، کنترل کنید و در این موقعیت‌ها دقیقاً چگونه عمل می‌کنید؟ مخصوصاً اگر برای شغلی مصاحبه می‌کنید که استرس آن زیاد است، جواب دقیق همراه با مثال به این سؤال بسیار مهم است؛ زیرا استرس شغلی می‌تواند تأثیر منفی بر عملکرد افراد داشته باشد.

در حقیقت کارفرمایان به دنبال کارمندانی هستند که بتوانند با طیف وسیعی از موقعیت‌های استرس‌زا کنار بیایند.

چرا شغل قبلی خود را ترک کردید؟

وقتی مصاحبه‌کننده این سؤال را از شما می‌پرسد، در حقیقت در مورد عملکرد شغلی و اخلاق حرفه‌ای شما کنجکاو است. همچنین هدف از طرح این سؤال نحوه مدیریت روابطتان با همکاران و رئیستان است و اینکه آیا دلیل ترک شما برای مصاحبه کننده منطقی به نظر می‌رسد یا خیر. اگر شما به طور داوطلبانه سازمان قبلی را ترک کرده باشید، این سؤال می‌تواند معیاری برای سنجش میزان وفاداری و تعهدتان باشد. به‌عنوان‌مثال قبل از خروج از شرکت، به‌صورت ناگهانی به کارفرما اطلاع دادید یا حداقل یک ماه قبل او را در جریان خروجتان از شرکت گذاشتید.

بهتر است برای جواب به این سؤال ترکیبی از دلایل شخصی و حرفه‌ای را بیان کنید. به‌عنوان‌مثال خروج از شرکت قبلی برای کسب درآمد بیشتر یا مشکل در رفت‌وآمد به محل کار. به‌طورکلی، شما باید این سؤال را صادقانه جواب دهید؛ اما نباید پشت سر کارفرما یا مدیر قبلی‌تان بدگویی کنید؛ زیرا این کار نشان‌دهنده عدم مسئولیت‌پذیری و نداشتن اخلاق حرفه‌ای است.

اگر از شغل قبلی خود اخراج شدید، نحوه برخورد با این سؤال بسیار مهم است. برای جواب دادن بهتر است حقیقت را بگویید و صادق باشید؛ زیرا در صورت دروغ‌گویی، اگر کارفرمای جدیدتان موضوع را پیگیری کند و به‌دروغ شما پی ببرد، ضرر زیادی متوجه شما خواهد بود. همچنین سعی کنید خودتان یا کارفرمای قبلی‌تان را سرزنش نکنید و مسئولیت آنچه اتفاق افتاده را تا جایی که به شما مربوط بوده است، بر عهده بگیرید.

سایر سوالات مصاحبه استخدامی عبارت‌اند از:

  • چه چیزهایی در محل کار به شما انگیزه می‌دهند؟
  • با دورکاری مشکلی ندارید؟
  • تا پنج سال آینده خود را کجا می‌بینید؟
  • آیا با سایر افراد راحت ارتباط برقرار می‌کنید؟
  • و...

سخن آخر

ممکن است بعد از رعایت تمامی نکاتی که در این مقاله گفته شد و اطمینان از اینکه مصاحبه شغلی را با موفقیت طی کردید، برای آن موقعیت شغلی استخدام نشوید. اما به این معنی نیست که مشکل از شما بوده است؛ بلکه سایر عواملی که در کنترل شما نیستند مانند برتری مهارت‌های سایر کاندیداها، عدم توافق حقوق دریافتی و... می‌توانند در استخدام تأثیرگذار باشند. بااین‌حال همیشه باید به عواملی که در کنترل شما هستند، توجه کنید و سعی کنید آن‌ها را به بهترین شکل پیش ببرید. با این کار مطمئن باشید که بالاخره در موقعیت شغلی خوبی استخدام خواهید شد.

امیدواریم از مطالعه این مقاله لذت برده باشید و به‌زودی شغل مناسبی پیدا کنید.

موفق باشید.

ارسال نظر

نمای روز

داغ

صفحه خبر - وب گردی

آخرین اخبار